Chiropractie vs. Osteopathie

Vaak wordt de vraag gesteld wat het verschil is tussen chiropractie en osteopathie in Nederland. Dit is een interessante, maar ook een lastige vraag om te beantwoorden. Het lijkt misschien op elkaar, maar elk van deze beroepen heeft specifieke doelen en een eigen aanpak.

Het doel van Chiropractische Zorg

Het doel met chiropractische zorg is om een optimale beweging van de wervelkolom te garanderen. Het zenuwstelsel houdt de hersenen in communicatie met elke cel, elk weefsel, orgaan, elke spier, elk gewricht in het hele lichaam. Elke verstoring in deze communicatie vermindert het vermogen van het lichaam om te genezen en optimaal te functioneren. Omdat het zenuwstelsel wordt beschermd door de wervelkolom is de gezondheid ervan van vitaal belang voor een gezond zenuwstelsel. Het doel van een chiropractor is dan ook om de wervelkolom te corrigeren.

Wat doet een chiropractor?

Chiropractors analyseren zorgvuldig de positie en de beweging van elke wervel. Een chiropractische correctie is specifiek.  Het doel is niet alleen om globale beweging te creëren en alles los te maken. De toepasselijke kracht wordt toegepast op één bewegingseenheid per keer, in een specifieke hoek, om de normale beweging van dat gewricht te herstellen.  Het doel hierachter is altijd om de optimale functie van de zenuw die beschermd wordt door dat beperkte gewricht te herstellen.

Holistische benadering binnen chiropractie

Het principe van chiropractie is gebaseerd op het feit dat het lichaam als geheel functioneert en als één systeem moet worden benaderd. Alle onderdelen moeten in balans zijn en in harmonie werken.  Chiropractie helpt het lichaam om die balans weer te vinden.

Wat is osteopathie dan precies?

Osteopaten werken ook vanuit een holistisch benadering en behandelen vaker door middel van mobilisaties van de wervelkolom. Een groot verschil is dat zij zich vooral ook bezighouden met klachten die te maken hebben met de organen en het ritme van het hersenvocht. Zij trachten door middel van specifieke technieken de beweeglijkheid en de doorbloeding van organen te verbeteren en zo klachten te verhelpen.

Welke opleiding volgt een chiropractor of osteopaat?

Scholen voor osteopathie voor dieren variëren in vereisten. Voor sommige opleidingen is het noodzakelijk om over een basiskwalificatie te beschikken in een vorm van dierenwetenschappen. Voor andere scholen is geen vooropleiding vereist.

Opleiding tot veterinair chiropractie

Om in aanmerking te komen voor de opleiding tot veterinair chiropractie, en om een kwalificatie te krijgen die registratie bij internationale regulerende instanties zoals IVCA en de AVCA mogelijk maakt, moet je een gekwalificeerde dokter van chiropractie of een dierenarts zijn.  Chiropractie is een 5-jarige studie, gevolgd door een 1-jarige stage.  Diergeneeskunde is een 6-jarige studie.  Veterinaire chiropractie is een postgraduaat studie.

Chiropractie is een kunst. Het duurt vele jaren om de aanraking en het gevoel te ontwikkelen om een gewricht te beoordelen en de juiste hoeveelheid kracht toe te passen met de juiste snelheid in de juiste hoek.  Omdat chiropractors elke dag alleen maar chiropractie doen, is dit hun hoofdvak en wordt hun vaardigheid dagelijks verfijnd.

Conclusie: het verschil tussen chiropractie en osteopathie

Chiropractie en osteopathie bieden beide een grote steun voor de gezondheid van uw huisdier.  In veel gevallen behandel ik dieren die ook door een osteopaat zijn behandeld.  Omdat de doelen en de aanpak verschillend zijn, zorgt het voor een goede samenwerking.
De kracht van chiropractie ligt in de behandeling van het voortbewegingsapparaat en dan met name het herstel van de beweeglijkheid van de wervelkolom ten invloed op het zenuwstelsel. Osteopathie is vooral effectief in de behandeling van de organen en de invloed die dat heeft op de wervelkolom.

Zoek meer informatie

Zoek

Deel deze post

Meer posts

Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie bij honden Heupdysplasie is een veel voorkomende afwijking van het heupgewricht. Heupdysplasie komt voor wanneer het heupgewricht van een

Lees meer...

Contactformulier

Ik ontmoet je graag!

Wil jij meer te weten komen over de klachten van jouw dier, over chiropractie of over mijn behandelingen? 


Vul hiernaast je gegevens in, zodat ik je vragen kan beantwoorden of een eerste kennismaking met je kan plannen.