Frequently asked questions

Dierlijke chiropractors analyseren en corrigeren abnormale of beperkte bewegingen van de gewrichten van de wervelkolom. Aangezien de wervelkolom de zenuwen die erdoorheen gaan beschermt, zal een beperking van de normale beweging de functie van het zenuwstelsel, en het vermogen van het lichaam om op zijn maximale gezonde potentieel te functioneren verstoren.

Een correctie is een zeer bekwame en precieze beweging die door de handen wordt toegepast op de wervelkolom of andere gewrichten in het lichaam om de beweging te herstellen en een optimale werking van het zenuwstelsel te faciliteren. De correcties zijn zacht, gebruiken minimale druk en zijn altijd aangepast aan de behoeften van elk huisdier.

Er zijn twee soorten specialisten die gecertificeerd kunnen worden om chiropractie op dieren te beoefenen. Een daarvan is een dokter in Chiropractie die de aanvullende certificering voor dieren heeft gehaald. De andere is een Dokter in Diergeneeskunde die de aanvullende certificering voor chiropractie bij dieren heeft behaald. Het is belangrijk om te bevestigen dat de therapeut die u opzoekt de nodige opleiding heeft gevolgd en gecertificeerd is.
Na een bezoek aan een chiropractor melden de meeste eigenaren dat hun huisdier meer energie heeft, beter kan bewegen, verbetering van de symptomen gerelateerd aan een verscheidenheid aan aandoeningen en gemakkelijker omgaan met hun fysieke beperkingen.

Chiropractische zorg is hetzelfde voor elke diersoort in die zin dat het bestaat uit correcties om subluxaties te corrigeren die de optimale beweging van de wervelkolom en de functie van het zenuwstelsel, verstoren.Katten, honden en paarden hebben echter verschillende
gewrichtshoeken die een andere opstelling vereisen. Bij dieren zijn een correctie
over het algemeen ook niet "hoorbaar", wat betekent dat er geen “kraak” geluid.

Dit is het mooie van chiropractische zorg - het complimenteert zoveel andere behandelingen! Als het zenuwstelsel optimaal werkt, kan het lichaam ook andere methodes beter integreren. Dat betekent betere resultaten, een beter resultaat van de behandelingen en een verbetering van het algemene gezondheid.

het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na een afspraak. De meeste dieren zullen na één tot vier bezoeken een verbetering laten zien. De snelheid van het herstel kan echter afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder:

 • De lengte van de tijd dat de dieren met het probleem leven. Voor oudere problemen kunnen meer consulten nodig zijn.

 • Leeftijd en fysieke conditie. Oudere dieren genezen langzamer. Chiropractie kan de kwaliteit van het leven van een oudere dier verbeteren.

 • Schade. Hoeveel weefselschade heeft het dier opgelopen? Het herstellen van ernstig beschadigd weefsel kan langer duren en andere vormen van behandeling met zich meebrengen, zoals traditionele diergeneeskundige zorg en dierenacupunctuur.

 • Samenwerking. Voor sommige chiropractische problemen kan het nodig zijn dat het dier wordt beperkt in zijn normale activiteit om het genezingsproces optimaal te laten verlopen. Als het dier te snel weer volledig actief wordt, kunnen de optimale resultaten niet worden bereikt.

Een correctie maakt gebruik van minimale kracht en zachte druk. De meeste dieren genieten van hun afspraken. Soms komen dieren met gespannen spieren binnen als gevolg van pijn of ongemak en kunnen ze tijdens de behandeling een licht ongemak en/of gevoeligheid ervaren. Indien correct uitgevoerd en met de juiste opleiding is chiropractie veilig en effectief in de behandeling van uw dier.

Dieren kunnen ons niet vertellen wanneer ze kleine pijntjes hebben. Ze gaan gewoon door en veranderen hun manier van lopen, hun gedrag en hun bewegingen om hun ongemak te compenseren. Deze veranderingen kunnen onopgemerkt blijven totdat er duidelijke tekenen zijn zoals stijfheid, mankheid, het vermijden van activiteiten of het janken.Hier zijn een paar signalen om rekening mee te houden:

 • Pijn of gevoeligheid voor aanraking
 • Veranderingen in het gedrag
 • Niet goed bewegen
 • Moeilijkheid met opstaan of liggen
 • Asymmetrische houdingen
 • Abnormale gang
 • Slechte of verminderde prestaties
 • Veranderingen in hun vermogen om trappen te lopen, op de bank te springen of in de auto te stappen.

Chiropractie helpt het lichaam van uw huisdier op zijn best te functioneren en vergemakkelijkt zijn vermogen om zichzelf te genezen - in dat opzicht zijn de mogelijkheden eindeloos. Omdat het zenuwstelsel het hele lichaam aanstuurt, brengen veel baasjes hun huisdier binnen voor een behandeling of check up, zelfs als ze geen klinische symptomen of een bepaald probleem hebben.
Chiropractische zorg is om vele redenen geschikt:

 • Verlichting van rug-, nek-, been- en staartpijn
 • Spanningen en verrekkingen
 • Spierkrampen
 • Zenuwproblemen
 • Bewegingsproblemen
 • Kaak / TMJ problemen of moeilijk kauwen
 • Blessures van uitglijden en vallen
 • Puppies - zorgen voor een goede ontwikkeling
 • Oudere en bejaarde dieren
 • Artritis, artrose
 • Verbeterde sportprestaties
 • Asymmetrische houdingen

 

1. Dierlijke Chiropractors Behandelen Botten die "Out of Place" zijn.
De waarheid; Chiropractoren zijn onderscheidend omdat ze gewrichten behandelen die niet correct bewegen, maar het onderzoek en de behandeling van deze gewrichten blijft altijd binnen het normale bewegingsbereik. Sommige manipulatieve technieken werken wel met botten die niet op hun plaats zijn, of luxueus, maar een opgeleide dierlijke chiropractor verwijst deze patiënten door naar hun dierenarts voor de juiste zorg.

2. Dierlijke chiropractors "Crack Backs".
De waarheid; Het geluid dat je zou kunnen horen tijdens een chiropractische behandeling, vooral bij mensen, wordt cavitatie genoemd. Gewrichten worden omringd door een zeer sterk weefsel en de gewrichtsruimte wordt gevuld met vocht voor de smering. Bij een lichte scheiding, zoals bij een chiropractische behandeling, kan een deel van de vloeistof veranderen in gas, waardoor er een "pop" ontstaat. Cavitatie is zeldzaam bij de behandeling van dieren, omdat hun fysiologie anders is dan die van de mens.

Chiropractie voor dieren is NIET:

 • Het gebruik van Hamers om dieren te behandelen.
 • Het gebruik van een instrument om op onwetenschappelijke wijze op de rug van een dier te klikken zonder elk individueel gewricht van de dieren te onderzoeken op abnormale of beperkte beweging.
 • Een Animal Chiropractor "beweegt" of behandelt geen paard van 900 - 1200 pond. Hij of zij behandelt individuele bewegingseenheden van het paard, één voor één, elk met een gewicht van niet meer dan 30 - 40 pond.

Contactformulier

Ik ontmoet je graag!

Wil jij meer te weten komen over de klachten van jouw dier, over chiropractie of over mijn behandelingen? 


Vul hiernaast je gegevens in, zodat ik je vragen kan beantwoorden of een eerste kennismaking met je kan plannen.