Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie is een veel voorkomende afwijking van het heupgewricht. Heupdysplasie komt voor wanneer het heupgewricht van een hond zich niet goed heeft ontwikkeld. Het heupgewricht van een hond functioneert net als bij mensen met een kop (femurkop) en een kom (acetabulum). In een gezond heupgewricht bewegen de kop en de kom samen en bewegen ze soepel. De femurkop moet in het acetabulum passen en zonder wrijving bewegen. Bij honden met HD ontwikkelt het gewricht zich niet goed en schuren en wrijven de kop en de kom tegen elkaar aan. Na verloop van tijd veroorzaakt het constante wrijven een algehele achteruitgang (artritis) en uiteindelijk verlies van het functioneren van het gehele gewricht.

Wat zijn de oorzaken van Heupdysplasie (HD)?

HD is een genetische afwijking, alhoewel omgevingsfactoren en voeding kunnen bijdragen aan het probleem. Over het algemeen komt het meer voor bij grotere hondenrassen zoals Sint Bernards, Labrador Retrievers, Golden Retrievers en Duitse Herders, maar honden van alle grootte en rassen zijn er kwetsbaar voor.

Wat zijn symptomen van heupdysplasie (HD)?

Symptomen van HD kunnen variëren van pijnlijke gewrichten en algemene stijfheid tot extreme moeite met bewegen, zwakheid in de achterhand en kreupelheid. 

Hier zijn veel voorkomende symptomen om op te letten:

* “Bunny-hopping” – beide achterpoten tegelijk gebruiken tijdens hardlopen

* Een wiegende gang

* hoorbare kraak geluiden van de heupen tijdens het lopen

* Pijn bij aanraking in heup- of bekkengebied

* Moeilijkheid om op te staan, te gaan liggen of een trap te beklimmen

* Terughoudendheid om te bewegen of te spelen

* Kreupelheid 

Deze symptomen kunnen al aanwezig zijn bij puppies, maar komen het vaakst voor bij honden van één of twee jaar oud. Als je een van deze symptomen bij je hond opmerkt, is het belangrijk om ze mee te nemen naar je dierenarts zodat er de juiste diagnose kan worden gesteld. Een dierenarts zal meestal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en röntgenfoto’s maken om de mate en ernst van de heupdysplasie te bepalen. Dit zal helpen om het beste behandelplan voor je hond te bepalen.

Hoe kan Chiropractie helpen bij heupdysplasie (HD)?

Het slechte nieuws is dat er geen genezing of manier is om heupdysplasie te voorkomen, omdat het bijna altijd erfelijk is. Het goede nieuws is dat er veel mogelijkheden zijn om honden met HD te behandelen en te ondersteunen. 

Voor honden die niet geschikt zijn voor een operatie of voor eigenaren die kiezen voor een conservatieve aanpak van de symptomen van HD, is chiropractie een goede optie.

Chiropractie kan helpen bij:

* Het gezond houden van het skelet van je hond op jonge leeftijd. Zelfs als je puppy geen symptomen van HD vertoont, is het belangrijk dat hij de juiste bewegingen ontwikkelt en eventuele gewichtsbeperkingen laat corrigeren, zodat het niet erger wordt naarmate je hond ouder wordt.

* Chiropractie vermindert ontstekingen. Studies hebben aangetoond dat zwelling en oedeem voorkomen bij een beperkt gewricht en leiden tot de productie en het vrijkomen van ontsteking cytokines die een chronische ontsteking veroorzaken. Heupdysplasie veroorzaakt een beperkt heupgewricht waardoor veel ontstekingen ontstaan die vervolgens zeer pijnlijk kunnen zijn voor je hond en kunnen leiden tot andere ziektes.

* Naarmate de HD vordert, ga je waarschijnlijk zien dat jouw hond een kant van zijn lichaam verkiest om de instabiliteit in de heupen te compenseren. Sommige honden bewegen ook op andere manieren om minder druk te zetten op de pijnlijke heupkom, zoals rennen met beide achterste poten bij elkaar. Dit kan leiden tot compensatie in andere delen van het lichaam. Een bezoek aan je dieren chiropractor zorgt ervoor dat deze compensaties worden aangepakt, zodat ze geen negatieve invloed hebben op de gezonde gewrichten. 

Als je hond last heeft van heupdysplasie en je zoekt naar conservatieve opties om de symptomen onder controle te houden, de progressie te vertragen en eventuele compensaties in andere delen van het lichaam te voorkomen, dan zouden we graag willen kijken hoe wij kunnen helpen. Neem vrijblijvend contact op!

Zoek meer informatie

Zoeken

Deel deze post

Meer posts

Contactformulier

Ik ontmoet je graag!

Wil jij meer te weten komen over de klachten van jouw dier, over chiropractie of over mijn behandelingen? 


Vul hiernaast je gegevens in, zodat ik je vragen kan beantwoorden of een eerste kennismaking met je kan plannen.