Zijn trappen slecht voor honden?

Zoals velen van jullie, begin ik mijn dag met een lijst van de dingen waar ik dankbaar voor ben. Bovenaan die lijst staat meestal hoe dankbaar ik ben dat onze hond, Jozi, de trap is afgekomen zonder enige gebroken ledematen.

 

ZIJN TRAPPEN DE VIJAND?

Niet alleen zijn honden fysiek uitgerust om trappen onder de knie te krijgen, maar ze hebben ook een aangeboren voorzichtigheid die hen helpt bij het navigeren rond gevaarlijke hoeken.

Als je een gezonde hond hebt, hoeven trappen niet te worden vermeden en zijn ze in feite een geweldig hulpmiddel om hun beenspieren te versterken.

Trappen kunnen net zo gevaarlijk zijn voor honden als voor ons, met blessures die variëren van spierspanningen en kneuzingen tot ernstige breuken en hoofdtrauma’s.

Het is belangrijk om op te merken dat sommige omstandigheden het gebruik van trappen ongunstig en onveilig kunnen maken. Senioren, honden die lijden aan chronische verwondingen, heupdysplasie en rassen met lange wervelkolom hebben allemaal extra toezicht en ondersteuning nodig.

VERBORGEN KANS

Wist u dat het simpelweg kijken naar uw hond als hij de trap op of af gaat u vaak kan helpen om onderliggende problemen op te sporen?

Trappen krijgen vaak de schuld als de oorzaak van blessures of de reden waarom uw hond moeilijker beweegt.

Dit is vaak misleidend omdat er een onderliggend probleem kan zijn dat pas duidelijk wordt als de hond de trap gebruikt.

Honden met problemen aan de achterkant (heupen/knieën) zullen het moeilijk hebben tijdens het klimmen en vaak “bunny hop” als ze naar boven gaan.

Problemen in de voorpoten (ellebogen/schouders) kunnen zich voordoen als ongemak bij het afdalen van de trap.

Honden met nek- of rugklachten vinden het vaak pijnlijk om hun hoofd op te tillen of te laten zakken als ze naar boven of beneden gaan.

Evenwichts- of binnenoorproblemen kunnen ertoe leiden dat honden de muur langs de trap gebruiken ter ondersteuning.

OPLOSSING

Als u een van de bovengenoemde gevallen opmerkt, maak dan een afspraak met uw dierenarts en laat een gecertificeerde dieren chiropractor in de buurt uw pup onderzoeken om te zien hoe ze kunnen helpen!

Zoek meer informatie

Zoek

Deel deze post

Meer posts

Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie bij honden Heupdysplasie is een veel voorkomende afwijking van het heupgewricht. Heupdysplasie komt voor wanneer het heupgewricht van een

Lees meer...

Contactformulier

Ik ontmoet je graag!

Wil jij meer te weten komen over de klachten van jouw dier, over chiropractie of over mijn behandelingen? 


Vul hiernaast je gegevens in, zodat ik je vragen kan beantwoorden of een eerste kennismaking met je kan plannen.